Урожай баклажанів залишиться в полі?

07 вересня 2016, 19:00 2166

Ціни на баклажани цьогоріч стали неприємною несподіванкою для українських фермерів. Сьогодні в полі баклажани коштують близько 1,5-1,8 грн/кг, що не дозволяє компенсувати навіть витрати на збирання.

Саме тому багато господарств вирішили взагалі зупинити збирання овочу, повідомляє «Шувар».

«Падіння ціни на баклажани цього року пов’язано із зростанням виробництва та падінням попиту з боку переробних підприємств та експортерів. Через заборону постачання готової продукції в Росію, консервні заводи України скоротили об’єм переробки цього року. Розвантажити внутрішній ринок продажами на зовнішній ринок наразі дуже важко, бо, знову ж таки, раніше свіжий баклажан ми переважно відправляли до Росії. Вийти на ринок ЄС поки теж дуже важко, бо якість баклажанів в українських господарствах у переважній більшості випадків не відповідає вимогам європейських покупців», — коментує ситуацію експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

На думку іншого експерта ринку, Вадима Дудки, проблема з українськими баклажанами цього року — своєрідне замкнуте коло.

«Проблема з якістю баклажанів зараз пов'язана саме з низьким попитом попередні місяці. Плоди баклажана збирають недозрілими, як і огірка наприклад, і якщо вчасно не зірвати з куща їх на цій стадії, плоди дуже швидко перестигають, через що «старіє» сам кущ і вже не може формувати плоди нормальної якості. А дозволити собі оплачувати збивання перестиглих плодів з куща фермери не можуть, оскільки не бачать перспектив компенсувати ці витрати продажем майбутнього врожаю за привабливими цінами», — розповідає він.

Тим часом Тетяна Гетьман наголошує, що цінова кон’юнктура ринку ЄС зараз дуже сприяє до початку експорту українських баклажанів. У сусідній Польщі баклажани сьогодні коштують близько 0,34-0,45 €/кг, тобто в 7 разів дорожче, ніж в Україні.


Для довідки: Станом на початок місяця на рынку «Шувар», баклажани пропонували по 2,8-3 грн/кг (0,1 €/кг). На оптовому ринку «Нежданий» в Херсонській області — по 1,2-2 грн/кг (0,04-0,07 €/кг).