УПОА: Передумов для зростання цін на тепличні овочі немає

21 травня 2019, 14:21 1630

Негативні цінові тенденції встановилися на українському  ринку тепличних овочів ще з минулого тижня.

Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

«Після стрімкого падіння цін на огірки за  минулий звітний період, оператори ринку не фіксували жодних передумов до зміни ситуації впродовж тижня. По-перше, сприятливі погодні умови призводили до суттєвого збільшення пропозиції огірків на ринку з усіх типів теплиць. Другим важливим фактором є завершення травневих свят в Україні, що негативно вплинуло на купівельну активність», — пояснюють експерти.

Таким чином, минулий тиждень завершився встановленням нового цінового діапазону в 15-20 грн/кг, але оператори ринку не виключають збереження негативної цінової тенденції й найближчим часом.

«На ринку томатів на минулому тижні ключову роль у ціноутворенні відігравали дещо інакші фактори. Ціни на помідори, які встановилися в Україні останнім місяцем, та їх зростання напередодні пасхальних та травневих свят спонукало до збільшення пропозиції на вітчизняному ринку імпортної продукції», — додають в УПОА.

Таким чином, в той час як томати з Польщі та Туреччини на минулому тижні пропонувалися в Україні за цінами від 30 грн/кг, а якість повністю влаштовувала покупців, українські виробники були змушені переглядати ціни на власну продукцію у бік зниження, тож на кінець звітного періоду вітчизняна продукція оцінювалася у 40 грн/кг та менше, додали експерти.