Українські аграрії значно збільшили внесення добрив

06 червня 2021, 08:00 2461

Використання сільськогосподарськими підприємствами мінеральних добрив у 2020 р. збільшилося на 19% — до 2,8 млн т діючої речовини.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» з посиланням на дані Держстату.

Як зазначається, використання азотних добрив збільшилося на 20% — до 1,9 млн т діючої речовини, фосфорних — на 21% — до 0,5 млн т діючої речовини та калійних на 13% — до 0,4 тис. т діючої речовини.

За словами аналітиків УКАБ, щорічне зростання використання добрив в Україні продовжується вже 25 років, починаючи з 1995 року, проте приріст 2020 року вдвічі перевищує середньорічні темпи зростання останніх 5 років.

«Таке суттєве зростання пов'язане з поліпшенням технології виробництва,  відносним зниженням вартості добрив на міжнародних ринках, а також зниженням ставок кредитування, що поліпшило можливості фінансування витрат на посівну», — пояснюють експерти.

Такі тенденції є дійсно позитивними, вважають в УКАБ, адже Україна продовжує зменшувати розрив між фактичним та науково обґрунтованим рівнем використання добрив. Так, у 1990 році в Україні використання мінеральних добрив становило 4,4 млн т в діючій речовині, що на 57% перевищує поточний рівень. Водночас також вносилося значно більше органічних добрив.

У той же час в аналітики підкреслюють, що внутрішнє виробництво фосфорних і калійних добрив працює на імпортній сировині та покриває не більше 15% поточних потреб ринку. Так, за 2020 рік було випущено близько 290 тис. т у фізичній вазі комплексних добрив (із вмістом фосфору або фосфору та калію). При цьому імпорт таких добрив склав 1,68 млн т, переважно з Білорусі, Марокко, Литви та Польщі.