Україна відправляла яблуко у 18 країн світу

19 лютого 2019, 11:55 2567

Українські експортери в грудні 2018 р. та січні 2019 р. відправляли яблука до 18 країн світу. Деякі з цих країн з’явились в переліку напрямків постачання вперше в історії незалежності України.

Новачки впевнено забирають частину в традиційних зовнішніх ринків збуту українського яблука — Білорусі та Молдови, повідомляє «Інфо-Шувар».

«Дані офіційної статистики свідчать про те, що в цьому сезоні Україна значно збільшила обсяги експорту яблук в порівнянні з тим самим періодом попереднього маркетингового року. Але найбільшим досягненням є все ж таки географія поставок яблука. Традиційними ринками збуту, як і раніше, лишаються Молдова та Білорусь, але цього сезону Туреччина стала третім найбільшим покупцем українського яблука, за попередньою інформацією експортерів, частка цієї країни в структурі зимового експорту становила не менше 30%», — розповідає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За Туреччиною одразу йдуть ОАЕ, які платили найвищу ціну за наші фрукти.

«Цікавим є те, що цього сезону Україна відправляє яблуко навіть в країни ЄС, які зібрали власний рекордний врожай цих фруктів. Ми спромоглись продавати комерційні партії яблука до Польщі, яка є найбільшим виробником яблук в Європі і цього сезону потерпає від власного надвиробництва», — додає експерт.

За даними інформаційного центру «Інфо-Шувар», крім зазначених країн, українське яблуко купували Великобританія, Лівія, Саудівська Аравія, Ірак, Сінгапур, Малайзія та Шрі-Ланка.

Станом на 18 лютого 2019 року, на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку «Шувар» вітчизняні яблука пропонуються в рази дешевше, ніж рік тому, а діапазон цін є, як ніколи, широким 3-10 грн/кг (0,10-0,33 €/кг).

Суттєва різниця в ціні спостерігається навіть в розрізі, найбільш популярних сортів яблук. Так, для прикладу, сорт Голден продавці ОРСП «Шувар» пропонують по 3,5-10грн/кг (0,11-0,33 €/кг), сорт Айдаред пропонується по 3-4 грн/кг (0,10-0,13 €/кг), ціни на сорт Ліголь знаходяться в діапазоні 3,5-6 грн/кг (0,11-0,20 €/кг), а яблукосорту Чемпіон коштує 3-7 грн/кг (0,10-0,23 €/кг).

За попередніми даними Держстату в січні Україна відвантажила на зовнішній ринок більше 8 тис. т яблука. В цілому, від початку сезону обсяг експорту склав більше 27 тис. т або на 30% більше, ніж в той самий період попереднього сезону. Взагалі, такий обсяг є найбільшим, принаймні за останні 4 сезони.