Україна йде на черговий малиновий рекорд

16 вересня 2017, 12:02 3917

З України в липні 2017 р. було вивезено майже 900 т замороженої малини, що 2,5 рази більше, ніж за липень минулого сезону.

За перші 7 місяців 2017 р. загальний обсяг експорту малини склав 3,5 тис. т, це в 3 рази більше результату за той же період 2016 р., передає «Інфо-Шувар».

В цілому, за весь минулий рік, Україна експортувала понад 7 тис. т замороженої малини, при цьому, максимальний обсяг був вивезений з країни в серпні і вересні.

«Україна має можливість у цьому сезоні встановити черговий рекорд з експорту замороженої малини. Ціни на сировину в українських господарствах сьогодні формуються переважно під впливом попиту з боку іноземних покупців замороженої ягоди. Попит на ремонтантну малину на свіжому внутрішньому ринку не достатньо високий. Слід зауважити, що в цьому сезоні, ажіотаж на нашому ринку обумовлений перш за все слабким урожаєм малини в інших країнах ЄС, перш за все, в Сербії та Польщі, які є найбільшими європейськими виробниками цієї ягоди», — розповідає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

У цьому сезоні, як і в попередні роки, майже всю заморожену малину Україна поставляє в країни ЄС, частка інших країн не перевищує 3%. Польща — головний покупець, в цю країну йде понад 60% всього експортного обсягу замороженої малини.

Діапазон закупівельних цін на українську малину досить широким, вартість сировини залежить від обсягу промислової партії і якості ягоди. Так, найбільші переробні підприємства України сьогодні приймають промислові партії малини по 22-25 грн/кг, дрібні «заморозчики» скуповують ягоду невеликими обсягами по 18-20 грн/кг.