УКАБ: держава дотуватиме найрентабельнішу культуру

20 жовтня 2016, 15:52 2715

Рентабельність виробництва гречки минулого року, за даними Державного комітету статистики, була найвищою серед сільгоспкультур і становила 100%.

Таким чином, у проекті бюджету 2017 р. передбачені дотації на вирощування фінансово найпривабливішої культури, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Зокрема, у проекті бюджету 2017 р. за програмами підтримки розвитку підприємств АПК передбачені державні дотації для сільгоспвиробників на 1 га площі. У міністерстві визначили культури, які підпадають під цю підтримку: жито, гречка, а також кормові культури для тваринництва. На фінансову підтримку сільгоспвиробників уряд пропонує виділити у 2017 р. близько 3 млрд грн.

За офіційними даними, рентабельність гречки в 2015 р. склала 100%, що суттєво вище за пшеницю (+36%), ячмінь (+28%), кукурудзу (+50%), сою (+39%) ріпак (+44%) та соняшник (+80%).

Як пояснюють в УКАБ, прибутковість гречки в минулому році була зумовлена високими цінами через скорочення виробництва. Посівні площі скоротилися до 122 тис. га, а врожайність була нижчою, ніж у 2014 р. на 17% через несприятливі погодні умови. Дані фактори призвели до дефіциту гречки на внутрішньому ринку, що стимулювало ріст цін. У пікові періоди вартість гречаної крупи сягала 50 грн/кг. «Підігрівали» ціни і політичні спекуляції довкола цієї культури.

Високий рівень рентабельності гречки у 2015 р. призвів до нарощення посівних площ цього року на 22%, до 149 тис. га, валовий збір культури зріс до 183 тис. т (+33%), порівняно з минулим роком. Сукупність цих факторів призвела до того, що ціна на гречку цього року удвічі нижча від пікової на початку літа 2016 р.

«Ситуація на ринку гречки була стабілізована у 2016 р. завдяки ринковим механізмам, без втручання держави. Державні дотації для виробників цієї культури призведуть до нарощення посівних площ та збільшення виробництва. Враховуючи той факт, що крупа гречана орієнтована виключно на внутрішній ринок, перевиробництво призведе до обвалу цін і як результат — до зниження рентабельності, інтересу з боку виробників та скорочення площ наступного року. Тому запровадження державної підтримки на посіви цієї культури матиме більше негативний ефект для галузі, ніж позитивний», — вважає експерт аграрних ринків УКАБ Євгеній Дворнік.


Для довідки: нагадаємо, ціни на гречку в Україні досягли свого максимуму в червні цього року — понад 50 грн/кг.