Трофимцева розповіла рецепт завоювання ринків для овочівників

30 листопада 2016, 16:05 1673

Застосування первинної переробки збільшить шанси на успіх українських виробників овочів та фруктів на іноземних ринках.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час конференції, інформує Мінагропрод.

«Ми маємо не забувати, що такі країни як Молдова, Таджикистан та інші будуть все більше формувати нам конкуренцію на світових плодоовочевих ринках. Нам потрібно не упустити момент. Тому саме первинна переробка може створити додаткові ніші для вітчизняної продукції. Але для первинної переробки потрібно об’єднуватись або шукати підтримку інвесторів чи донорів», — зазначила Ольга Трофімцева.

Кооперація або кластерний підхід може бути шляхом вирішення питань формування товарних партій, обладнання переробних потужностей та покриття витрат, пов’язаних з сертифікацією та стандартизацією.

За словами Ольги Трофімцевої, саме в плодоовочевому бізнесі, привабливому для малих та середніх виробників, кооперація має найбільші шанси на успішний розвиток.

«Сьогодні український ринок овочів, фруктів та ягід є досить непростим через його недостатню комерційність і через надзвичайну орієнтованість в минулому на експорт до Росії, що призвело до критичних наслідків для галузі після закриття ринку цієї країни. Але приємно бачити, що бізнес починає переорієнтовуватись на інші ринки збуту і все більше думати про переробку», — підкреслила заступник міністра.


Для довідки: за попередніми даними, із овочів «борщового набору» одержано в поточному році: капусти — 1,77 млн т (у 2015 р. її було одержано 1,7 млн т), цибулі — 0,93 млн т (0,96 млн т), буряку столового — 0,88 млн т (0,83 млн т), моркви столової — 0,91 млн т (0,82 млн т), часнику — 0,18 млн т (0,176 млн т).