Темпи жнив перевищують минулорічні

31 липня 2019, 13:49 1218

В Україні станом на 30 липня 2019 вже обмолочено більше ніж 9,5 млн га ранніх зернових та зернобобових культур та ріпаку, що на 20% або 1,6 млн га більше ніж на аналогічну дату минулого року.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Вже закінчили збиральні роботи ранніх зернових та зернобобових культур та ріпаку в Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях.

«Наразі подальший перебіг жнив у решті областей залишає невизначеною ситуацію щодо зернових рекордів у 2019 році», — зазначають в УКАБ

Зокрема, наполовину вищі за минулорічні темпи збиральних робіт по озимому ячменю (+443 тис. га порівняно з аналогічною датою минулого року). Причиною цього є одночасне дозрівання озимих та ярих зернових культур через високі температури у червні поточного року. Також обмолочено на третину більше озимого ріпаку (+292 тис. га).

Відповідно, у поточному  сезоні збільшився збір ранніх зернових та зернобобових культур порівняно з минулим роком +8,7 млн тонн (38,7%), у тому числі за рахунок: +5,6 млн т озимої пшениці; +2,2 млн т ярого ячменю; +0,7 млн т озимого ячменю. Гороху намолочено менше на 17,3 тис. т ніж у минулому році, за рахунок скорочення площ під даною культурою.

«Збільшення збору основних ранніх зернових та зернобобових культур на поточну дату відбулося і за рахунок збільшення врожайності вищезазначених культур. Найбільша врожайність спостерігається по ярому ячменю — 30 ц/га, майже у півтора рази вища за минулорічний показник 20,2 ц/га», — додали в УКАБ.