Темпи проведення жнив майже на 20% вище минулорічних

12 липня 2019, 08:00 1729

Третій тиждень в Україні тривають жнива. Станом на 10 липня 2019 р. обмолочено майже 3,9 млн га ранніх зернових і зернобобових культур та ріпаку, що становить близько 40% від загальної прогнозованої площі збору цих культур.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Наразі обмолочено більше ніж 60% від запланованих площ (3261 тис. га) у степовій, 18% (556 тис. га) лісостеповій зонах та лише 6% (75,8 тис.га) на Поліссі.

«Незважаючи на те, що у поточному році збиральні роботи розпочалися на тиждень пізніше, ніж у минулому, їх темпи вищі +19% або 618 тис. га. Пришвидшення жнив відбулось завдяки збільшенню забезпечення збиральною технікою і, відповідно, зменшення навантаження на один комбайн площ до збирання», — вважають в УКАБ.

Загалом уже намолочено близько 13,15 млн т ранніх зернових і зернобобових культур та ріпаку, що на третину (3296,35 тис. т) більше, ніж у минулому році.

«За всіма основними ранніми зерновими і зернобобовими культурами спостерігається збільшення врожайності. Разом з цим, врожайність озимого ріпаку у поточному році порівняно з минулим зменшилася на 2,3 ц/га. Це зумовлено, в першу чергу, браком вологи на різних стадіях його вегетації», — додали в асоціації.

Експерти УКАБ зазначають, що аномальна жара у червні зумовила передчасне дозрівання озимих і ярих зернових культур. Це пришвидшило процеси формування та зумовило подекуди недостатнє виповнення зерна (зниження маси 1000 зернин). Відповідно, можливе погіршення якості отриманого врожаю через щупле зерно, зниження його класності, особливо в південних та східних регіонах.