Попит на український соняшниковий шрот у Китаї зростає

05 лютого 2018, 10:28 4698

Експортна вартість соняшникового шроту на умовах поставки FOB глибоководні порти України за тиждень перед 31 січня 2018 р. зросла майже на 9% у порівнянні з попереднім тижнем. Більшість операторів ринку називають ціни на рівні 180-190 $/т.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Серед ключових факторів зростання цін, варто відмітити підвищувальні цінові тенденції на світовій арені та ріст попиту зі сторони імпортерів, зокрема Китаю», — коментує експерт ринків зернових та олійних культур УКАБ Ольга Харабара.

За попередніми даними, у грудні 2017 року експорт українського соняшникового шроту в Китай склав 4,3 тис. т. Темпи відвантажень до Піднебесної продовжують зростати, про що свідчать дані операторів ринку. В період з 1 по 9 січня 2018 р. Україна експортувала близько 3,5 тис. т шроту в даному напрямку.


Для довідки: 8 січня 2018 року Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції і карантину Китайської Народної Республіки (AQSIQ) оновила перелік схвалених експортерів соняшникової шроту з України в КНР. У список увійшли 7 підприємств з різних регіонів України, зокрема: промислова група «Креатив», «Одеський маслозавод», Українська південна аграрна група, Protein-Production, Delta Wilmar, Мелітопольський олійноекстракційний завод, а також Придніпровський маслоекстракційний завод.