Наступний рік не виключає цінового сплеску на ячмінь

27 жовтня 2018, 09:20 3353

У світі суттєво падають запаси ячменю. Країни-споживачі намагалися утримувати споживання на прийнятному рівні, але фактично на ринку не було, де взяти цю продукцію.

Таку думку в ході конференції Grow the Future, організованої компанією ALFA Smart Agro, висловила заступник директора ProAgro Group Марія Колесник.  

«Австралія скоротила виробництво через погодні умови. Посуха далася взнаки на вирощуванні ячменю у європейських країнах. Через негативний кліматичний фактор останніми роками скоротилися посівні площі в Росії», — констатує експерт.

 

За словами Марії Колесник, в Україні погода сприяла озимині, а от до ранніх ярих культур аграрії зверталися, переважно, коли треба було пересівати, компенсуючи зимові негаразди.

«Низькі температури на початку весни, зокрема у березні, не дають можливості сіяти у ранні періоди. Строки сівби скоротилися, часто виробники працюють в екстремальних умовах. Усе це впливає на ціноутворення. Сільгоспвиробники змушені серйозно замислитися над добором відповідних сортів, які встигатимуть дозрівати, і над вибором спеціальних засобів захисту — тобто фактично змінити технологію вирощування», — наголошує експерт.

Ситуація вплинула  на ціни кормів та м’яса у деяких країнах Європи, адже там практикують вільний випас худоби, який скорочується через посушливі умови, тому потрібно заготовляти додаткові корми, на які спочатку не розраховували.

«Подібні проблеми стосуються тільки Північної та Західної Європи, тобто йдеться лише про місцевий фактор впливу. У той же час загальносвітова тенденція  не змінилася, тому продукція для частини Європи стає неконкурентоздатною через високу вартість кормів та м‘яса. Відповідно, фермери Ірландії, Франції, Німеччині почали задумуватися: як змінювати технологію відгодівлі. Буде змінюватись попит на фуражні культури», — каже Марія Колесник.

 

За її прогнозом, вже наступного року може статися ціновий сплеск на ячмінь.

«Чи варто, сподіваючись на високі ціни, культивувати цю культуру, наприклад, у південних регіонах України? Треба уважно замислитись, бо через низьку урожайність є небезпека великих втрат. Ми би радили обрати більш посухостійкі культури, наприклад, сорго. На нього є достатньо великий попит, скажімо, в Китаї. У зоні українського лісостепу зараз урожайність ячменю в рази гірша за середню по країні. Тому рекомендуємо або відмовитися від цієї культури, або добирати інші технології», — резюмує експерт.

 

Алла Стрижеус, AgroPortal.ua