Шоломниця байкальська з 1 га приносить 200 тис. грн прибутку

10 вересня 2020, 13:21 3898

Коріння трави шоломниця байкальська використовують у складі понад 20 лікарських препаратів, імпортуючи для цього сировину з Китаю. Виробники, які в Україні мають насадження цієї культури, можуть за сезон отримати з 1 га 200 тис. грн чистого прибутку.

Про це розповів технолог-консультант компанії «Шльосем-Україна» Олександр Губаньов під час вебінару «Промислове та присадибне вирощування кореневої та трав'яної груп лікарських рослин», організованого UHBDP.

«Затрати на 1 га вирощування шоломниці байкальської складають 88 тис., собівартість сировини — 73 грн/кг. Ринкова ціна — 250 грн/кг», — озвучує економіку Олександр Губаньов.

Також він радить звернути увагу на ехінацею, адже цього року попит на неї зріс, і ціна підвищилася вдвічі порівняно з минулорічною — до 40-45 грн/кг.

«Сьогодні в Україні сотні гектарів ехінацеї, але, на жаль, великі виробники, які мають насадження по 30-40 га та потрібні потужності (сушарки, мийки), налагодили постачання трави за кордон. В Україні залишаються невеликі обсяги ехінацеї», — зазначає Олександр Губаньов.

За його словами, цього року вартість 1 кг коріння ехінацеї — 120 грн/кг, трави — 40 грн/кг. При цьому затрати на 1 га складають 85 тис. грн. Тож чистий прибуток може становити близько 170 тис. грн з 1 га.

Олександр Губаньов також відзначив, що перспективними культурами, які можна вирощувати з мінімальними затратами ручної праці, є такі лікарські трави як розторопша плямиста та чорнушка дамаська.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua