«Ревізори» з Китаю перевіряють український ячмінь

19 червня 2017, 13:15 3001

Експерти розпочали у Хмельницькій області обстеження посівів ячменю, що призначений на експорт до Китаю.

Моніторинг здійснюють китайські експерти в рамках «Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки», повідомили у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«Ячмінь, що експортується до Китаю, повинен відповідати вимогам, встановленим законами, підзаконними актами про імпорт та національним стандартам Китаю, не має містити живих комах та карантинних шкідливих організмів, які перебувають під контролем у Китаї, не бути умисно змішаним з іншими зерновими або зараженим чужорідними матеріалами», — пояснили в Держпродспоживслужбі.

Згідно з протоколом, підприємства, які експортують ячмінь до Китаю, мають здійснювати процедуру доочищення. Зокрема, йдеться про просіювання до зберігання і транспортування ячменю або до його завантаження з метою недопущення перенесення ґрунту, заражених залишків рослин та насіння бур'янів. Тому паралельно із обстеженням посів ячменю проводиться обстеження місць зберігання та очистки зерна.

«Станом на 19.06.2017 р. заяву про намір експорту зерна до Китаю та на обстеження посівів ячменю подало одне українське підприємство. Обстеження будуть проводитись на 30 полях у Білогірському, Ізяславському, Полонському, Теофіпольському, Славутському та Шепетівському районах. Також підприємство подало заявку на обстеження 12 складів агропромислової компанії-елеватора», — додали у Держпродспоживслужбі.

Результати обстеження будуть оприлюднені після завершення роботи експертів.