Аграрії активно шукають нові нішеві плодоовочеві культури

25 травня 2018, 08:00 5569

Картина садів і полів в Україні за останні 4 роки помітно змінилася, асортимент культур розширився. Ринок нішевих культур динамічно розвивається.

Про це йшлося під час Work shop: Успішні історії нішевих культур, говориться у повідомленні Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

Як зазначається, вирощування нішевих культур особливо цікаве дрібним та середнім виробникам: завдяки рентабельності культур на своїх відносно невеликих ділянках аграрії можуть отримувати високі прибутки. Але вирощування нішевих зобов'язує серйозно займатися просуванням екзотичних овочів і фруктів на внутрішньому ринку, а в разі експорту — тримати руку на пульсі світового ринку.

«Важливо, щоб сьогодні всі почули, що нішеві продукти мають велику маржинальність. На сьогоднішній день рентабельність аспарагуса, наприклад, 300 відсотків», — розказав керівник ГО «Земля Таврії» Олександр Синюк.

Аспарагус, картопля з кольоровою м'якоттю, хурма, батат і багато інших культур дозволяють урізноманітнити меню ресторанів. Цікаво, що більшість нішевих культур вже вирощують на Херсонщині. Представники HoReCa бачать в цьому очевидну перевагу, адже вартість доставки продукту мінімальна, значить, і собівартість страви нижче, зазначили присутні.

«Робота з локальними продуктами — це, щонайменше, патріотично, а крім того, це зменшує собівартість страв», — вважає директор з розвитку Асоціації шеф-кухарів півдня України, власник ресторанного бізнесу Олексій Александров.

Директор громадської спілки «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» Микола Вареник стверджує, що вирощування бобових — дуже перспективний напрямок у агробізнесі. Споживання бобових у світі значно зростає. Населення світу збільшується, а бобові — це відмінна альтернатива тваринних білків.

Виробник лохини з Одеської області Сергій Марчук каже, що вирощувати цю ягоду — одне задоволення. Вона невибаглива і дуже бюджетна в догляді. Витрати на догляд за лохиною становлять лише 5% від доходів, які приносить її продаж. Минулого року «Благодатна ферма» Сергія Марчука на початку сезону продавала лохину по 250 грн за кілограм, а середній чек за 1 кг у сезон склав 160 грн.

«Середня врожайність гарбуза за статистикою 20-25 т/га. І це реальні дані. Цю культуру ми почали вирощувати в 2016 році з 9 га, зараз наш план — 60 га», — розказав керівник ФГ «Дніпровська перлина» (проект Green Team) Андрій Козлов.

За його словами, собівартість вирощування — 75 тис. грн на га за умови крапельного зрошення. Особливості збирання гарбуза — ручне прибирання, 3-5 днів після збору гарбуз повинен полежати на полі, набрати цукру, після цього його завантажують в контейнер і обов'язково перекладають соломою. Оптимальна вага для гарбуза, яка йде на експорт, 1 кг.

Він також відзначив переваги вирощування батату. Незважаючи на те, що вегетаційний період батату 120 днів і країни з жарким кліматом мають явну перевагу, однак «Дніпровська перлина» в 2017 році з 300 кг виростила 16 т батату, а цього року планує отримати врожай 400 т.