Прогноз: урожай винограду збільшиться на 20-30%

08 жовтня 2016, 08:50 2737

За попередніми прогнозами, урожай винограду в Україні в 2016 році збільшиться на 20-30% і складе більш ніж 400 тис. т.

Про це повідомив заступник начальника відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства департаменту землеробства і технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства України Володимир Пустовіт, пише «УНІАН».

«Цей рік для виноградарів буде більш врожайним у порівнянні з попереднім — врожай буде вищим на 20-30%, ніж у минулому році, за всіма категоріями господарства», — заявив він.

За словами Пустовіта, незважаючи на зростання врожаю, українських виноградників не вистачить, щоб повноцінно забезпечити сировиною виноробну галузь. Він пояснює це втратою значної частини виноградників у Криму в результаті анексії півострова.

«У зв'язку з тим, що в 2013 році значна частина виноградників залишилася на території анексованого Криму, Україна втратила 30-32% виноградників», — зазначив представник Мінагропроду, додавши, що в 2017 році істотно збільшиться державна підтримка галузі.

Також Пустовіт сказав, що в проект бюджету закладено 75 млн грн на фінансування програми зі створення розплідників, а також враховано необхідність погашення кредиторської заборгованості за попередні періоди — близько 170 млн грн. У 2016 році держбюджет передбачав на ці цілі лише 15 млн грн».


Для довідки: в Україні налічується близько 1,5 тис. господарств, що культивують виноград, з яких трохи більше 100 виробляють вино або виноматеріали легально.