Втрати озимих найнижчі за всю історію України

26 квітня 2018, 10:21 3640

Втрати озимих культур у поточному виробничому сезоні складають лише 5 тис. га озимого ріпаку або 0,6% із 864 тис. га посівів та 0,1 тис. га озимої пшениці або лише 0,002% із 5943 тис. га, решта озимих культур не зазнали втрат у результаті перезимівлі.

Про це свідчать дані Міністерства аграрної політики та продовольства України, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

«Це найнижчі втрати озимих культур за всю історію незалежності України. Для порівняння у 2017 рр. втрати озимого ріпаку склади 6%, а озимої пшениці — 0,3%», — зазначають в асоціації.

Як пояснюють експерти, найнижчі втрати озимих були зумовлені кількома факторами. Зимові температурні режими прийшли в Україну аномально пізно, що дозволило озимим культурам, навіть пізніх строків посіву, досягнути оптимальних фаз для успішної перезимівлі.

В озимини не було проблем із проростанням та подальшим живленням, вологи в ґрунті було достатньо. Низькі температури (-20 оС), які тривали недовго, не мали значного впливу на посіви, оскільки був сформований достатній сніговий покрив, що захищав посіви від низький температур та інших несприятливих факторів.

«80% посівів озимини наразі знаходяться в доброму та задовільному стані. На початок весняного вегетаційного періоду зазвичай цей показник коливається у межах 60-70%. Зважаючи на цьогорічні показники перезимівлі озимих культур в Україні, це хороші передумови для отримання високого врожаю», — зазначив аналітик аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».Петро Лахай,