Переробники пропонують за яблуко ціну в 4 рази нижчу собівартості

19 липня 2018, 15:17 4800

Асоціація «Укрсадпром» звернулася до основних виробників яблучного концентрату в Україні щодо цінової політики на технічне яблуко.

Про це заявив голова «Укрсадпрому» Дмитро Крошка, говориться у повідомленні асоціації.

«За даними господарств-членів асоціації, закупівельна ціна на технічне яблуко в Україні сьогодні озвучується на рівні 1 грн за кілограм без ПДВ. Відповідно до бухгалтерського обліку в садівничих господарствах, собівартість 1 кг яблука складає щонайменше 4,00 гривні без ПДВ. За таких умов збір та реалізація технічного яблука стає для фермера збитковою», — пояснив Дмитро Крошка.

Враховуючи наближення сезону збору врожаю яблука та необхідність планування виробничої діяльності, асоціація звернулася до переробників.

«Ми звернулися з відкритим листом до основних виробників яблучного концентрату в Україні, в якому закликаємо їх при формуванні закупівельних цін на технічне яблуко враховувати собівартість його виробництва, що буде сприяти взаємовигідній співпраці всіх учасників виробничого ланцюга. Крім того, ми проінформували Антимонопольний комітет України, Міністерство аграрної політики та продовольства України та Державну фіскальну службу України про офіційну собівартість виробництва яблука та причини, через які може припинитися виробництво яблука для переробки. Відтак, асоціація розраховує, що Україна не зменшить виробництво яблучного концентрату через зменшення виробництва яблука», — повідомив Крошка.