Названо основну проблему виробників ягід і дикоросів

07 серпня 2021, 10:10 4171

Основною проблемою для компаній, які займаються заготівлею дикоросів, є професійна заготівля чорниці, тому що потрібно платити 15% податку за кожну найману на збір людину, але в переважній більшості сезонні працівники не хочуть офіційно оформлювати договори.

Про це розповів голова ФГ «Еко Беррі» Володимир Князевич під час регіонального форуму «Органічна Україна 2021. Івано-Франківськ».

«Найбільшою проблемою, особливо для тих, хто займається сертифікованими органічними дикоростучими ягодами та лікарськими рослинами, є найм людей на сезонну роботу. Наймані працівники не хочуть «світитися» та офіційно оформляти документи. Наприклад, у нашому регіоні люди їздять цілими родинами на полонину, збирають ягоди і трави та здають цю продукцію заготівельникам. Їм краще не оформлюватися, люди бояться декларувати доходи, адже дуже часто вони отримують субсидії, і їм краще в тіньову здавати зібрану продукцію», — розповідає голова СОК «Чиста Флора» Михайло Стовп’юк.

За його словами, потрібно на законодавчому рівні врегулювати питання податкового навантаження на підприємців за кожного найманого працівника.

«Все одно цей збір платиться за «лісовий квиток» чи інші податки, потрібно зменшити податкове навантаження на підприємця чи підприємство, яке заготовляє таку продукцію, щоб були зацікавлені як оператори ринку, так і заготівельники. Особливо складно тим, хто працює з органічними продуктами, адже це мають бути чітко простежувані, відповідно до органічного законодавства, територія та продукція», — звертає увагу Михайло Стовп’юк.


Людмила Лебыдь, AgroPortal.ua