На Луганщині домінує озима пшениця і соняшник

24 березня 2021, 12:14 1451

Сільгосппідприємства Луганської області під урожай 2021 р. надали перевагу економічно вигідним для вирощування в цій природно-кліматичній зоні культурам. Це — озима пшениця та соняшник.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації, який спільно з сільгосппідприємствами розробив оптимальну структуру посівних площ сільгоспкультур на поточний рік.

Земельний фонд сільськогосподарських угідь — рілля в області складає 971,8 тис. га. Посівна площа в усіх категоріях господарств під урожай 2021 року очікується в межах 860,4 тис. га.

Складова частка озимих зернових культур налічує 308,9 тис. га або 36% від загальної посівної площі. Це на 7,7% більше, ніж в минулому році.

«Передпосівні погодні умови осені 2020 року були несприятливими для сівби озимих культур. Так, на початок весняно-польових робіт у східних, центральних і південних районах області запаси вологи становили 90-120 мм, що є критичним показником. Таких умов по вологозабезпеченню в регіоні не спостерігалось вже багато років», — зазначається у повідомленні.

Щодо посіву ярих зернових культур, прогнозується їх засіяти на площі 110,1 тис. га, технічних культур — 403,5 тис. га.

Цьогоріч аграріями законтрактовано та придбано майже 75 тис. т поживних речовин та мінеральних добрив. Це на 3,5 тис. т більше, ніж у минулому році.

Зазначено, що під час проведення комплексу весняно-польових робіт в області буде задіяно близько 5500 одиниць посівної та ґрунтообробної техніки.