Точка зору: Українська соняшникова олія стане преміальним продуктом

17 лютого 2017, 08:00 3131

Головні ринки для української соняшникової олії — Індія, Китай і ЄС.

Про це в інтерв'ю Agravery розповів засновник і голова ради директорів групи компаній Allseeds В'ячеслав Петрище.

«У мене складається враження, що ще 2-3 роки таких поставок на Схід і в ЄС, країни якого в минулому році купили у нас близько 1,5 млн т соняшникової олії, — і може виникнути її дефіцит. І цей продукт стане там преміальним», — каже він.

Як зазначив В'ячеслав Петрище, Індія останнім часом також стабільно купує близько півтора мільйона тонн української масложирової продукції, але потенціал зростання поставок там є, хоча і не такий потужний, як кілька років тому.

«У Китаї все навпаки — споживання соняшникової олії стрімко зростає, і мені б дуже хотілося, щоб в цьому році Китай імпортував з України задекларовані ним 1300 тис. т нашої олії», — говорить засновник Allseeds.

Він також звернув увагу, що китайські імпортери української соняшникової олії позиціонують її як healthy oil. А в Індії є навіть реклама з правилом «чотирьох ложок»: на день кожен індус повинен з'їдати чотири ложки соняшникової олії для поліпшення здоров'я.


Для довідки: відповідно до лютневого прогнозу USDA, виробництво соняшникової олії в Україні в 2016/17 МР складе 5,8 млн т, експорт — 5,1 млн т.