Думка: Ціна на ранню картоплю завдасть чергового удару по виробникам

14 травня 2020, 18:00 4417

Ціна на молоду картоплю в Херсонській області становить 30-35 грн/кг. Через 2-3 тижні очікується її зниження, і можливо, що на початку червня вона впаде до 5 грн/кг.

Про це розповів спеціаліст з розвитку плодоовочевого ринку UHBDP Валерій Федоренко, повідомляє Аgravery

«Це черговий удар по сільгоспвиробникам. Перший вони отримали на ранніх овочах, коли ціни на огірки впали до 10 грн/кг, на редис — 0,5−2 грн/кг. Другий удар у них буде через 2−3 тижні по ранній картоплі. Не виключаю, що в межах 5 грн/кг буде ціна на початку червня», — зазначає Валерій Федоренко.

Він пояснює, що через високі ціни в минулому сезоні цьогоріч картоплю садили багато фермерів. До того ж насіннєвий матеріал неякісний, вимоги агротехнологій не виконуються.

«Ціни будуть падати, коли на ринку з'явиться велика кількість молодої картоплі. Велика проблема, коли на ринок виходить маса дрібних виробників, і ціна за один день з очікуваних 15 грн/кг може впасти до 5 грн/кг», — зазначає Валерій Федоренко.

Окрім цінових коливань, на Херсонщині є ще одна проблема: місцеві виробники прив'язані до ринку у Великих Копанях — 92% місцевого населення на Лівобережжі (Олешківський, Скадовський, Голопристанський райони, частина Каланчацького і Чаплинського) живуть із доходів від виробництва на власних земельних паях.

«Це близько 400 тис. домогосподарств. В середньому дохід одного домогосподарства становить 500 тис. грн. Для них єдина можливість продати продукцію — це ринок у Копанях. Держава за 30 років і пальцем не поворушила, щоб легалізувати цей бізнес та допомогти одноосібникам. Вони постачають левову частку української плодоовочевої продукції, але вони поза ринком», — зазначає Валерій Федоренко.