Думка: Тепличним господарства необхідна допомога держави

06 вересня 2018, 11:00 1705

В Україні на сьогоднішній день існує 280 га працюючих овочевих теплиць в закритому ґрунті. 

Про це повідомив головний інженер компанії «Укрфлора-Вінниця» Ігор Павлюк, повідомляє «АгроЮг».

«На сьогодні Україна має в активі близько 280 га працюючих овочевих теплиць в закритому ґрунті і близько 8 тис. га теплиць фермерського присадибного типу. Якщо розглядати скляні теплиці, це 280 га, це близько 30 ентузіастів, які випестили цю галузь, і сьогодні самотужки не дають їй занепасти», — сказав він.

За його даними, у розрізі культур, які вирощуються в українських теплицях, найбільшу долю займають огірок і томат.

«На жаль, окупність показують поки що тільки вони. Деякі виробники починають вирощувати перець, капусту, редис, білокачанну капусту. Але це все така клопітка праця і поки що вона не оправдовує себе. Деякі підприємства працюють в два обороти, але це також на межі виживання», — каже інженер.

Павлюк зазначив, що переважна більшість господарств мають застрілі теплиці, які були виготовлені 30-40 років тому.

За його даними, у 2018 році теплиці були збитковими, через скасування пільгового оподаткування сільського господарства.

Також він розповів, що 1 га нових теплиць за традиційною технологією вимагає €500 тис. інвестицій і це без урахування супутніх комунікацій.

«Без підтримки з боку держави подальший розвиток тепличної галузі практично неможливий», — вважає він, зазначивши, що держава, зокрема, може регулювати імпорт в Україну овочевої продукції, щоб захищати вітчизняного виробника.

«Також потрібна допомога для підтримки експорту, де немає жодної політики на сьогоднішній день», — додав інженер.

Павлюк навів наступні цифри щодо закритих теплиць у сусідніх країнах: Білорусь — 270 га, Польща — 1150, Росія — 2700 га, Нідерланди — 6000 га. На його думку, кількість теплиць не залежить від площі та кількості населення, а в першу чергу від купівельної спроможності населення і від тих умов, які держава створює для виробника.