Думка: Садівникам вкрай необхідна визначеність із дотаціями

07 березня 2020, 08:00 2226

Основними проблемами садівництва в Україні зараз є реалізація вирощеної продукції та невизначеність із державною допомогою галузі.

Таку думку висловив голова асоціації «Укрсадпром», кандидат с.-г. наук Олександр Матвієць в інтерв'ю «Пропозиції».

«На даний момент найбільша проблема пов'язана з реалізацією вирощеної продукції, а також з тим, що ніякої конкретики в питанні урядової підтримки АПК досі немає. Тільки 11 лютого уряд визначився із сумою, яка піде на розвиток садівництва і виноградарства, — 400 млн грн», — зазначив він.

Матвієць підкреслив, що досі невідомо, на які саме цілі держава хотіла б спрямувати гроші та скільки саме — затвердженого порядку використання коштів на 2020 рік на сьогодні ще немає. Провідні асоціації із садівництва виступили з пропозицією залишити діючий порядок і діючі нормативи.

«Адже гроші потрібні садівникам двічі на рік — навесні та восени: навесні — щоб посадити сад або створити систему поливу, восени гроші потрібні тим, хто хоче провести осінню посадку, а також побудувати сховище. І якщо господарство, яке збиралося в 2020 р. закласти насадження, отримає кошти, скажімо, наприкінці грудня, то воно втратить цей рік. Тому ми категорично не згодні з висунутою Міністерством економіки пропозицією — давати кошти раз на рік», — пояснив він.

Крім того, залишається відкритим питання, коли минулого року деякі господарства, які створили сучасні сади, сучасні холодильники і лінії з шокового заморожування, не змогли отримати компенсації винятково з бюрократичних причин.

«Тому ми виступили з пропозицією переглянути це питання і надати можливість повторно розглянути їхні заявки в цьому році», — підсумував голова «Укрсадпрому».