Думка: Зростання світових цін стимулюватиме виробництво цукру в Україні

12 березня 2021, 08:00 3320

В Україні минулого року було вироблено 982 тис. т цукру, що на 34% нижче аналогічного показника, ніж роком раніше, та в 2 рази менше обсягів виробництва п'ятирічної давнини. 

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, причинами такого скорочення послугували зменшення обсягів виробництва цукрового буряку в Україні та низькі ціни на цукор на українському та світовому ринках.

«За попередніми оцінками Державного комітету статистики, в 2020 році було зібрано 8,3 млн тонн цукрового буряку, що 19% менше валового збору попереднього року. Скорочення відбулося в основному за рахунок зменшення посівних площ.

Два попередні роки рівень рентабельності вирощування цукрового буряку був негативний, відповідно, частина аграріїв внесли корективи в свої посівні площі, переключившись на більш рентабельні культури. Не дуже сприятливі погодні умови 2020 року, що призвели до пізнього старту збору врожаю, в комбінації з недостатнім використанням пестицидів та агрохімікатів через обмеженість фінансових ресурсів знизили врожайність та цукристість буряків», — коментує аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Згідно даних ФАО, починаючи з 2016 року світові ціни на цукор демонстрували поступове зниження до лютого 2020 року: за вказаний період ціна на цукор на світовому ринку впала аж на 48%. Причиною цьому слугувала надлишкова пропозиція в комбінацією зі світовою тенденцією на здорове харчування зі зменшенням рівня споживання цукру.

«Подібна тенденція спостерігалася і в Україні. Однак починаючи з лютого 2020 року, ціни на цукор починають зростати. Низька ціна в попередні роки скоротила обсяги виробництва не лише в Україні, а в ряді країн-виробників. Крім того, в останні місяці додатковим фактором росту ціни послугувало часткове перенаправлення Бразилією (основного світового експортера цукру) вирощеної цукрової тростини на виробництво етанолу на фоні зростання цін на нафту», — пояснюють в УКАБ.

Зазначається, що вироблений в Україні цукор йде на задоволення внутрішніх потреб та на експорт. І обидва ці канали реалізації в останні роки скоротилися. Відповідно до світової тенденції, що особливо характерно для розвинутих країн, в Україні також знижується споживання цукру. За останні 5 років рівень споживання цукру на 1 людину скоротився на 19% і в 2019 році склав 28,8 кг на рік.

«В 2020 році було експортовано 151 тис. т цукру, що 36% менше за аналогічний період минулого року. Основними країнами-імпортерами українського цукру були Туреччина (17% експортної виручки), Узбекистан (11%) та Таджикистан (8%). За перші 2 місяці 2021 року, український експорт цукру практично відсутній, так як зменшена пропозиція призвела до зростання цін та зацікавленості виробників реалізувати продукцію саме на внутрішньому ринку», — додають в УКАБ.

В останні роки Україна імпортувала мінімальну кількість цукру: на рівні 1-2 тис. тонн. Однак для уникнення дефіциту на внутрішньому ринку та стабілізації ціни Міністерство економіки розглядає варіант встановлення квоти на імпорт цукру-сирцю з цукрової тростини на рівні 260 тис. т на 2021 рік та вже приймає заявки на розподіл даної квоти.

«Зростання ціни на світовому ринку дає підстави сподіватися на відновлення обсягів виробництва цукру як для задоволення внутрішніх потреб, так і для відновлення експортних відвантажень відповідно до потреб світового ринку», — підсумували аналітики.