Думка: Аграрії півдня України можуть виручати до 1,5 млн грн на оливках

17 вересня 2018, 10:56 2236

Агропідприємства Миколаївської, Херсонської та Одеської областей, де спостерігаються кліматичні зміни, можуть «озолотитися» на вирощуванні оливок і виробленні оливкової олії.

Таку думку висловив адвокат, екс-заступник міністра юстиції Павло Мороз в своєму блозі на «Цензор.Нет».

За його словами, оливки зазвичай  вирощують у досить засушливому кліматі при температурі повітря 30-45°С. Тому агровиробники у цих областях України найближчим часом можуть почати придивлятися до незвичайної для нас культури та зайняти цю нішу, поки іноземні інвестори не зацікавились та не зайняли цю позицію.

«У середньому один саджанець оливкового дерева можна придбати за 2-5 тис. грн. Саме дерево живе та родить більше 100 років. Разом з тим, для свого повноцінного оливкового саду потрібно виділити чимало коштів. На одному гектарі може вміститися до 350 дерев, хоча оптимальніше рослинам виділити трохи більше місця. Тож для свого угіддя потрібно інвестувати в середньому 700 тис. грн на один гектар», — ділиться Павло Мороз.

У перші роки плодоношення з одного оливкового дерева можна отримати в середньому 15 кг плодів, з одного гектара — близько 5,25 тон врожаю.

«Скільки ви отримаєте на «виході», залежить від того, чи ви будете продавати оливки чи виробляти масло. При найкращих розкладах виручка з одного гектара за один сезон може скласти 1,5 млн грн», — додає експерт.

У разі, якщо ваше підприємство зацікавиться виготовленням олії, доведеться придбати відповідне обладнання. За підрахунками, для виробництва одного літра олії необхідно від 5 до 5,5 кг оливок.

Перед закладкою промислових плантацій Мороз радить випробувати технологію на невеликих площах.