Колесник: Соєвий ринок живе власним життям в Україні

26 жовтня 2018, 14:13 3934

Соєвий ринок — єдиний, який живе в Україні власним життям, на нього мало впливає ситуація у світі.

Таку думку в ході конференції Grow the Future, організованої компанією ALFA Smart Agro, висловила заступник директора ProAgro Group Марія Колесник.  

За її словами, зараз ціна на сою суттєво знизилася, можливо, тому що триває збиральна кампанія.

 

«Українська соя вважається у світі вільною від ГМО. У нас немає чіткої диверсифікації у цінах з чітким розподілом на сою ГМО і не-ГМО. Аргентина та Бразилія поставляють на світовий ринок переважно ГМО сою, тому їх продукція зазвичай дешевша за українську. Конкурувати з ними у виробництві ГМО сої не варто, а от намагатися реалізовувати нашу продукцію саме за рахунок якісних показників — цілком доречно», — вважає експерт.

Тим, хто планує експортні поставки до ЄС, Марія Колесник рекомендує взяти до уваги особливий попит на екологічну продукцію, адже цей тренд триватиме. У світі також помітна  тенденція до підвищення попиту на соєвий шрот. Заради цього варто збільшувати площі під соєю.

 

Український агровиробник також повинен усвідомити ключовий фактор: основний  споживач розраховуватиме не на соєву олію, а саме на застосування соєвих продуктів у тваринницькому сегменті. У світі збільшується споживання м’яса, попит на нього зростає, відповідно потрібні дешевші корми. Пшеницею годувати худобу більшості задорого. Тому: якщо хочемо виграти — нам варто звернути увагу не лише на експорт не-ГМО сої, а саме на експорт соєвого шроту.

Нашу сою реально поставляти на такі основні ринки:

- країни Євросоюзу, в яких збільшуватиметься споживання соєвої продукції (ніша, яку легко завоювати, якщо  будемо відповідати якісним параметрам);

- Єгипет — традиційний ринок для наших зернових, тому там вже присутні наші компанії  (попит на сою в Єгипті збільшився вдвічі упродовж останніх 5 років);

- Туреччина, яка поруч і постійно збільшує імпорт сої.

«Потужності з переробки олійних культур будуть збільшуватися в нашій країні й надалі. За великим рахунком, це має простимулювати аграріїв в тому числі  збільшувати посівні площі під соєю. Сої вистачить усім — і експортерам, і переробникам», —  каже експерт.

 

При цьому Марія Колесник додає, сьогоднішня ціна сої (навіть за умов неповернення ПДВ з експортних операцій) є привабливою.

«Це той напрямок, який варто розвивати. Особливо на фоні складних погодних викликів. Фактично, соя поки що показує себе найкраще в умовах різких кліматичних змін», — резюмує експерт.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua