Карантин в Україні: для ягідних господарств будуть і плюси

18 березня 2020, 09:57 3798

Ягідним господарствам в умовах поширення коронавірусу доведеться дуже швидко змінювати плани та підлаштовуватись під реалії сьогодення.

Таку думку висловила президента Асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна, йдеться у повідомленні асоціації.

«Перш за все варто зазначити, що ягідний сезон в Україні тільки, но повинен розпочатися, а саме цей факт поки що можна вважати ключовим. Проте, вже сьогодні гравці ринку готуються до того, що сезон 2020 року буде одним з найскладніших. В першу чергу це пов«язане з неконтрольованістю ситуації  навколо коронавірусу, що знижує можливість робити прогнози розвитку сектора, а відповідно й планувати роботу.

Крім того, через логістичні перебої можуть виникнути проблеми з постачанням імпортного посадкового матеріалу та добрив тощо, в зростання курсу валют призведе до їх здорожчання. Більше того, затримка із внесенням добрив може мати болючі наслідки», — сказала вона.

В той же час вона не виключає, що реальні перспективи можуть бути менш песимістичними і навіть зіграти на руку українським виробникам ягід в певному сенсі.

«За прогнозами експертів, поліпшення ситуації в Україні не слід очікувати раніше кінця травня-початку червня. Деякі фахівці навіть схиляються до того, що спад спалаху захворювань в Україні та ЄС буде помітний ближче до середини літа. Таким чином варто очікувати труднощі з перетинанням кордонів для сезонних працівників, отже, багато з них будуть вимушені шукати роботу вдома», — каже експерт.

З іншого боку, Кухтіна підкреслила, що поки невідомо, як буде розвиватися ситуація с самій Україні. Якщо карантин буде прологовано до кінця квітня, під питанням опиниться збір ранньої суниці в теплицях південних областях.

«Водночас не варто забувати, що в кожної медалі дві сторони. Рада уже прийняла закон для підтримки бізнесу в умовах карантину, що має пом«якшити удар, спричинений карантином. Більше того, зниження курсу гривні в майбутньому може надати додаткову підтримку експорту, адже зробить нашу продукцію більш конкурентоспроможною в ціновому плані. Звісно ж, якщо кордони до того часу відчиняться», — додає вона.