Дослідження: Посівні площі під соєю планують скоротити 23% аграріїв

26 березня 2018, 11:42 3396

Посівні площі під соєю у 2018 році в основному будуть скорочувати малі та середні аграрні підприємства.

Про це свідчать результати дослідження «UCAB Metrics 2018: насіння, ЗЗР та добрива», проведеного аналітичною командою «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як зазначається, половина виробників сої в Україні планують змінювати площі посівів цього року. Частка агровиробників, які планують зменшити площі вирощування сої є більшою, ніж тих, хто відповів, що нарощуватиме посіви цієї культури, відповідно 23% проти 19%.

У розрізі окремих категорій с.-г. підприємств за кількістю с/г земель в обробітку, тенденцію до скорочення посівних площ під соєю демонструють малі та середні аграрні підприємства, що мають в обробітку до 1000 га. У підприємствах з земельним банком від 3000 га незначно переважає частка тих, хто висловив намір збільшити посівні площі під соєю. У середньому 4% сільськогосподарських підприємств відповіли, що не планують взагалі сіяти сою.

Така «турбулентність» у динаміці посівних площ, скоріше за все, є результатом невизначеної політичної ситуації навколо цієї культури, зумовленою відміною відшкодування експортного ПДВ та як наслідок  - важкопрогнозованістю рентабельності сої. Негативним наслідком високої волатильності у динаміці посівних площ буде порушення структури сівозміни, що, в свою чергу, може призвести до скорочення врожайності інших культур, вважають експерти.


Для довідки: зараз представники аграрних асоціацій вимагають від парлмента ухвалення проекту закона №7403-2, яким повертається ПДВ на експорт олійних кукльтур. 

7 грудня 2017 року Верховною Радою України ухвалено в другому читанні та в цілому проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (реєстр. N 6776-д). Зазначеним законопроектом було передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур: сої, ріпаку та соняшнику.

21 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким уточнено положення щодо скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, а саме — передбачено звільнення від ПДВ операцій з експорту соєвих бобів на період з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року та насіння свиріпи, ріпаку — з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року.