Українські фермери засаджують поля фісташками

22 березня 2018, 14:37 40562

Українські фермери почали саджати одні з найдорожчих горіхів – фісташки. Дерево фісташок може набути популярності в Україні, адже окремі його морозостійкі види можуть витримувати температуру до -30°C.

На даний момент фісташки реалізовують за 400-500 грн/кг. При цьому одне дерево може давати до 25 кг горіхів. Щоправда, плодоносити дерева фісташок почнуть лише на сьомий-восьмий рік після посадки, пише «Агро-Центр».

На території ЄС так зване зелене золото вирощують лише в Італії, Греції та Іспанії. В Італії в значних кількостях фісташки вирощують тільки на Сицилії. Завдяки ґрунтам і кліматичним умовам цього острова вони приносять виробникам хороший урожай і є джерелом доходів, дозволяючи ефективно використовувати занедбані або виснажені ґрунти.

Як зазначається, найближчими роками очікується бум на горіхи в Україні.

Ідеальний ґрунт для фісташок повинен бути пухким й добре дренованим. Рослини розвиваються помірно теплою весною і тривалим теплим літом. Фісташки — дводомні рослини, тому для успішного запилення необхідно хоча б одна чоловіча рослина на 8 жіночих дерев при схемі посадки 6×6 метрів. На одному гектарі розміщується близько 280 дерев. Фісташки родом з пустелі, тому для їх вирощування необхідно довге сухе літо і зима з мінімальною кількістю холоду (температура від 0 до 7°С) у 700 годин. Для деяких сортів кількість годин холоду може бути меншою, а деякі навіть витримують мороз до -30°C. Фісташки цвітуть в березні-квітні протягом одного тижня, а збирання врожаю відбувається в серпні і до 20 вересня.

В Україні вирощування горіхів і, зокрема нішевих культур стає популярнішим за вирощування технічних культур. Так, фермер на Хмельниччині вже тривалий час вирощує гарбузи, з яких робить олію. Ця олія є природнім афродизіаком. Подружжя на Львівщині створило ферму з виготовлення сирів, і почали виробляти їх з додаванням волоських горіхів, перцю чилі та шотландського віскі. На Волині підприємці вже засадили великі площі горіховими деревами фундука. Тому, через високу рентабельність фісташки мають багато шансів стати популярними серед садівників України та близького зарубіжжя.