Експорт провокує стрімке зростання цін на тепличні томати

10 вересня 2018, 10:59 1805

Активізація попиту з боку експортерів та доволі високі темпи збуту на внутрішньому ринку дають можливість українським тепличним комбінатам значно підвищити ціни на томати.

За минулий тиждень продукція в Україні подорожчала на 23-33%. Такі дані наводить Українська плодоовочеваасоціація (УПОА).

«Вже сьогодні господарства ведуть відвантаження томатів на внутрішній ринок по 16-18 грн/кг ($0,57-0,64 за кг) в залежності від якості та обсягу партії. Експортні ціні на цю продукцію тим часом сягають 18-20 грн/кг ($0,64-0,71 за кг). Для порівняння, минулого тижня виробникам не вдавалося продавати томати закритого ґрунту дорожче, ніж 15 грн/кг ($0,53 за кг)», — зазначають аналітики УПОА.

За словами представників тепличних господарств, найбільшим експортером українських томатів є Білорусія. Крім того, дану продукцію почали закуповувати і імпортери з Польщі, які за рахунок українського овоча намагаються покрити нестачу власного томату на польському ринку.

Наразі ціни на тепличний томат в Україні вже в середньому в 1,5 рази вищі, аніж на початку вересня 2017 року. Втім, аналітики УПОА відмічають, що зниження експортного попиту на цю продукцію може призвести до досить стрімкого здешевлення, адже в такому разі увесь обсяг господарства повинні будуть переорієнтувати на внутрішній ринок.