Карантин зриває експорт української кукурудзи в Китай

19 серпня 2016, 12:10 3505

Станом на 18.06.2016 в результаті проведених експертами ДП «Львівська обласна фітосанітарна лабораторія» досліджень було виявлено 146 зразків рослин кукурудзи, заражених забороненими в Китайській Народній Республіці (КНР) збудниками карантинних захворювань.

Про це повідомляється на сайті Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів.

Майже всі ці зразки (120 зразків) виявилися носіями карантинної в Україні хвороби — бактеріального в'янення (вілту) кукурудзи. Заражені зразки кукурудзи надійшли від виробників Львівської, Рівненської, Івано-Франківської, Волинської та Тернопільської областей, які планують експортувати свою продукцію в КНР.

На територіях, де виявлений збудник карантинного захворювання, відповідно до вимог вітчизняного фітосанітарного законодавства, запроваджується карантинний режим.

Всі господарства, на полях яких виявлені ці захворювання кукурудзи, були ознайомлені з результатами перевірок і експертиз. Їм було відмовлено в майбутньому експорті зерна з заражених площ (як таким, що не відповідають протоколам фітосанітарних та інспекційних вимог КНР по кукурудзі).

Відзначається, що вілт кукурудзи входить до Переліку регульованих шкідливих організмів. Його окремі осередки станом на початок 2016 р. були зафіксовані в Тернопільській та Полтавській областях на площі 509,13 га, де тривають карантинні заходи по їх локалізації і ліквідації.

Нинішнє виявлення захворювання на такій значній площі (1796,13 га) створює значні ризики для майбутнього співробітництва з КНР, а також ставить під загрозу весь український експорт кукурудзи, як в азіатському, так і в інших напрямках.


Для довідки: Вілт кукурудзи визнаний небезпечним карантинним захворюванням багатьма міжнародними і регіональними організаціями з карантину та захисту рослин. Це такі організації, як Комісія Азії і Тихого океану по захисту рослин (APPPC), Регіональний комітет з захисту рослин країн Південної Америки (COSAVE), Європейська і Середземноморська організація з карантину та захисту рослин, в яку входить і Україна. Крім цього, багато країн світу також включили цю хворобу в свої списки карантинних організмів. Так, карантинною Е. stewartii вважають в Європейському Союзі, Аргентині, Бразилії, Чилі, Уругваї, ПАР, Китаї, Ізраїлі, Йорданії, Казахстані, Узбекистані, Азербайджані, Білорусі, Молдові, Росії, Туреччині, Новій Зеландії і в Україні.