Експерти розповіли, як створити сприятливі умови для озимих

22 березня 2021, 10:27 1874

Посівам озимих зернових колосових культур після відновлення вегетації загрожують озимі та зимуючі бур’яни, які з настанням позитивних для розвитку температур розпочинають конкуренцію з культурами за ґрунтову вологу, елементи живлення, світло та простір.

Про це повідомляють в компанії UKRAVIT.

Одночасно з підвищенням температур починають проростати й ярі бур’яни (ранні та пізні), які створюють додаткове навантаження за рахунок зростання рівня конкуренції за життєво необхідні ресурси. Тому якщо вчасно не взяти ситуацію під контроль і не ліквідувати цих «конкурентів», на максимальний врожай можна не розраховувати.

«Із підвищенням весняних температур бур’янова рослинність, особливо озимі та зимуючі види, розпочне активно вегетувати, що негативно позначиться на стані посівів озимих зернових колосових культур, — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець. — По-перше, бур’яни, які формують велику листкову поверхню, в середньому випаровують у 2-3 рази більше води, ніж зернові колосові, висушуючи поверхневий шар ґрунту і провокуючи ґрунтову посуху. По-друге, внаслідок стрімкого росту бур’янів і за рахунок затінення культурних рослин відбувається пригнічення процесів фотосинтезу зернових, що в кінцевому результаті призводить до затримки росту та розвитку посівів. По-третє, бур’яни значно погіршують процес живлення основної культури. Вони поглинають елементи мінерального живлення, необхідні для забезпечення потреб зернових колосових культур, зокрема азот, який більшість аграріїв уже застосували для підживлення по мерзлоталому ґрунту. Бур’яни можуть суттєво знизити майбутній рівень урожайності, якщо не вжити заходів для їх контролю».

Для створення сприятливих умов для росту та повноцінного розвитку озимих зернових колосових культур експерт радить своєчасно провести обробку посівів страховими гербіцидами Вейрон (флуметсулам, 120 г/л + фроласулам, 80 г/л) або Голд Стар Екстра (трибенурон-метил, 563 г/кг + тифенсульфурон-метил, 187 г/кг) — залежно від видового складу бур’янів, які переважають на полях.

Гербіцид системної дії Вейрон є дієвим рішенням проти однорічних і деяких багаторічних дводольних бур’янів, у тому числі стійких до сульфонілсечовин та 2,4-Д. Крім того, він здатен ефективно контролювати підмаренник чіпкий до фази 14 кілець і різні види падалиці соняшнику. Діючі речовини швидко переміщуються до точок росту, внаслідок чого припиняється поділ клітин, ріст пагонів і кореневої системи бур’янів. Візуальні симптоми гербіцидної активності з’являються вже через 4-6 діб після обприскування. Препарат має досить широке «технологічне вікно» застосування (від фази кущення до прапорцевого листка включно) та ефективно діє в широкому діапазоні температур. Крім того, Вейрон не проявляє післядії на наступні культури в сівозміні.  

Для ефективного контролю однорічних дводольних бур’янів, у тому числі стійких до 2,4-Д, та класичної падалиці соняшнику оптимальним вибором стане гербіцид Голд Стар Екстра. Трибенурон-метил та тифенсульфурон-метил — системні діючі речовини, які блокують фермент ацетолактатсинтазу — ключовий ензим біосинтезу незамінних амінокислот. Вони швидко переміщуються до місць найбільшої меристематичної активності та призупиняють поділ клітин, що призводить до їхньої загибелі. Цей гербіцид контролює широкий спектр бур’янів, навіть найпроблемніші — гірчаки, осоти, падалицю ріпаку та соняшнику (класичну), кучерявець Софії, лободу білу, амброзію, щирицю та ряд інших. При цьому Голд Стар Екстра високотолерантний до зернових культур і повністю розкладається на момент збирання врожаю, тому обмеження в сівозміні відсутні. Для досягнення максимальної ефективності дії проти середньочутливих або перерослих видів бур’янів необхідно додатково використовувати ПАР Тандем.