Експерти: Масового корчування садів не буде через падіння цін на яблуко

11 листопада 2018, 10:33 2874

Відчутного зменшення кількості гравців на ринку яблук наступного сезону очікувати не варто, навіть зважаючи на цьогорічні низькі ціни на фрукт.

Таку думку висловила головний аналітик Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тетяна Смірнова, пише Agravery

«Не слід забувати, що мова йде не про однорічну культуру. При цьому фруктовий сад — це чималі інвестиції», — пояснила вона.

Проте, якщо ситуація буде виглядати подібним чином ще принаймні два сезони, тоді, на думку експерта, фермери почнуть серйозно замислюватися над викорчовуванням садів.

Згоден з нею й економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

«Дрібні виробники навряд чи відразу викорчують сади, сподіваючись, що за рік ситуація виправиться. Але великі, я впевнений, почнуть позбавлятися непродуктивних садів та безперспективних сортів яблука. Тому загальна площа, однозначно, зменшиться. Якщо ж така ситуація протримається то, звісно, доведеться багатьом виходити з бізнесу», — вважає Ярмак.

Він також зазначив, що значного зниження цін на яблуко до березня-квітня не буде, оскільки подальше зниження цін не призводить до зростання продажу.

«Ще рік тому я говорив, що в квітні ціна буде нижчою, ніж у вересні, і я дотримуюся такої точки зору. Дуже багато яблука закладено на зберігання, і не тільки в Україні. Тому в березні-квітні його почнуть активно розпродувати, і ціни зменшуватимуться», — говорить він.