Експерт: Вирощувати картоплю без зрошення ризиковано

02 квітня 2017, 08:01 2315

Не отримуючи урожайність картоплі на рівні 45–50 т/га, як у Голландії, українські виробники постійно грають в лотерею.

Таку думку висловив президент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук, повідомляє AgroTimes.

«Для адекватного виробництва потрібні сучасні знання агрономії та технології, передусім полив. Вирощувати картоплю без зрошення — ризикований бізнес», — вважає він.

За словами Миколи Гордійчука, після втрати можливості транзиту через територію РФ, втрати ринків Донбасу та Криму багато виробників почали замислюватись над собівартістю вирощування картоплі. «Вона коливалася від 2,8 до 3,5 грн/кг залежно від урожайності, яка в середньому по Україні становить 27 т/га», — констатує експерт, додаючи, що на початку сезону практично за собівартостю картопля і продається.

Як можливі варіанти підвищення дохідності бізнесу Микола Гордійчук на перших етапах пропонує продавати урожай у мережі супермаркетів, створюючи додаткову вартість, тобто — миту та фасовану картоплю. 

«Які варіанти розвитку картопляної галузі в Україні? Відповідь одна: потужні іноземні компанії чи об`єднання українських фермерів побудують виробництва з глибокої переробки», — додав президент Української асоціації виробників картоплі.