Експерт: Вирощування цукрових буряків подорожчало на 10%

15 червня 2018, 08:00 4380

Витрати на вирощування цукрових буряків становлять — 30 тис. грн/га, якщо порівняти з минулим роком, то собівартість зросла на 10%.

Про це розповіла керівник аналітичного відділу Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Руслана Бутило в інтерв'ю «Інфоіндустрії».

За її словами, зростання витрат на добрива становило 33%, на паливно-мастильні матеріали — 29% і на насіння цукрових буряків — 15%.

Вона також зазначила, що у поточному сезоні значно скоротилася кількість дрібних виробників цукрового буряку.

«Частка інтегрованих компаній в загальній площі кардинально не змінилась. НАЦУ «Укрцукор» розглядає структуру посівних площ, розраховуючи сировинні зони цукрових заводів. Сировинна зона в себе може включати площі холдингу, який є власником заводу, стороннього холдингу, сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств та приватних підприємців-одноосібників. Найбільше скоротилася частка дрібних підприємців, фермерів та господарств, що вирощували по 20-60 га цукрових буряків», — сказала вона.

За її словами, виробники змушені через ціни на вітчизняному ринку обирати інші прибуткові культури: ріпак, сою, кукурудзу, соняшник.

Крім того, Бутило додала, що у майбутньому сезоні також не слід очікувати високих цін на цукор.

«В першу чергу варто пам«ятати, що профіцит прогнозується і на наступний сезон, тому не варто розраховувати на сезон високих цін в найближчому періоді (що стосується міжнародного ринку). Що стосується внутрішнього ринку, то навіть незважаючи на скорочення виробництва в країні для її потреб цукру буде достатньо. Загальне зменшення профіциту цукру в рамках України повинно допомогти вийти із зони безприбутковості, оскільки зараз оптововідпускні ціни практично рівноцінні витратам на виробництво», — розповіла експерт.