Експерт: Вирощування амаранту цього року довелося стримувати

02 листопада 2020, 12:05 5391

Амарант набуває неймовірної популярності, в Україні, а інвестувати в його вирощування надзвичайно вигідно.

Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда, пише SEEDS.

Наразі, за словами експерта, амарантова галузь на злеті, а з часом Україна навіть може стати найбільшим виробником амаранту у світі.

«Минулого року був сплеск зацікавленості фермерів у вирощуванні амаранту. В цьому, 2020 році, ми вимушені були стримувати людей вирощувати амарант. Тобто продавали насіння на 15-20 га для того, щоб люди випробували технології та мали гарантований ринок збуту і не було перевиробництва.

І цю тенденцію — коригування потреб переробної промисловості і можливості вирощування, ми намагатимемось підтримувати і надалі, розвиваючи зовнішні ринки збуту продукції», — розповів Дуда.

Він пояснив популярність амаранту кількома чинниками. Амарант є однією з найбільш посухостійких культур, потенціал врожайності зеленої маси досягає 250 т/га, насіння — до 5 т/га. Амарант має багатий хімічний склад (сквален, поліненасичені жирні кислоти, макроелементи, вітаміни), а також найбільший вихід білка з 1 га (15-17% в сухій вегетативній масі). Білком багаті як насіння, так і зелень. Витрати на вирощування насіння амаранту не перевищують 400$/га.

До того ж амарант — високорентабельна посухостійка сільськогосподарська культура, відмінний попередник в сівозмінах. Амарант придатний для весняних, поукосних та пожнивних посівів, каже Олександр Дуда.

«З амаранту в Україні виробляють доволі широкий спектр продукції: олію, борошно, крупи, пластівці, панірувальні сухарі, хлібо-булочні, кондитерські та макаронні вироби, швидкі сніданки, хлібці, фармацевтичні препарати та косметичні засоби, йогурти, горілчані вироби, медовий амарант, прикормки для риб, суміші для дитячого харчування, гранолу, корми для сільськогосподарських та свійських тварин, попамарант, екстракти, фіто-чай, мікрогрін, трав«яні гранули», — додав експерт.