Думка: Старі елеватори модернізувати невигідно

13 травня 2017, 08:00 3202

Елеватор як засіб збільшення маржинальності бізнесу, що дозволяє агровиробнику продавати зерно по найбільш вигідних цінах, потрібен будь-якому підприємству, яке займається вирощуванням зернових або олійних культур.

Таку думку в інтерв'ю Agravery висловила генеральний директор KMZ Industries Валерія Калашник.

За її словами, досвід показує, що найшвидший економічний ефект від створення власних потужностей зі зберігання може бути отриманий на обсязі врожаю, одержуваного з банку землі від 2 тис. га (тобто близько 6-8 тис. т).

«Можу сказати, що спостерігається дуже активне зростання платоспроможного попиту з боку середнього сегменту — агрокомпаній з банком землі від 5 до 20 тис. га. З ростом обсягів діяльності у аграріїв приходить розуміння того, що власні потужності зі зберігання зерна — це відмінна інвестиція з терміном окупності в 3-5 років, що дозволяє значно підвищити маржинальність бізнесу і реалізовувати продукцію за максимальними цінами», — говорить Валерія Калашник.

При цьому вона звернула увагу, що 95% клієнтів віддають перевагу будівництву нових елеваторів або розширенню існуючих шляхом додавання нових черг.

«Старі елеватори, побудовані 25 років тому або більше, вже погано піддаються ремонту, модернізації, тому що відбувається і моральний знос — розвиток технічної думки не стоїть на місці. І навіть повна модернізація (а її вартість може досягати 50% і більше ціни нового комплексу) не забезпечить тих показників продуктивності і вартості тонни зберігання, які можна порівняти з новим об'єктом. Старим елеваторам не вистачає енергоефективності — витрати на транспортування однієї тонни продукту в 2-3 рази вище, немає ефективних систем вентилювання та аспірації, що позначається на зменшенні терміну зберігання зерна без втрати його якісних характеристик, немає можливості з допомогою електроніки контролювати всі процеси на елеваторі і вчасно правильно ідентифікувати проблему», — пояснила спеціаліст.