Експерт: Соя «робить погоду» у відносинах між Україною і Китаєм

05 лютого 2021, 09:55 2429

Китай залишається перспективним ринком соєвих бобів для українських виробників, як в секторі ГМО так і в секторі не ГМО.

Таку думку висловив виконавчий директор української асоціації «Пояс та Шлях» Тарас Голуб на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що Росія стягуватиме 30% експортного податку на сою, вивезену до Китаю та інших країн, що не входять в Євразійський економічний союз (5 країн), і ціна не повинна бути меншою за 165 євро (приблизно 1286 юанів) за тонну протягом 5 місяців.

«На тлі затримки збирання сої в Бразилії, викликаної тривалими дощами, Китай може відновити закупівлю сої в США, де вже спостерігається дефіцит пропозицій після активних продажів на початку сезону, що призводить до зростання цін на соєві боби та шрот на біржі в Чикаго. За 5 місяців 2020/21 МР США вже експортували 47,3 млн т із прогнозованих USDA 60 млн т сої», — констатує експерт.

Тарас Голуб додав, що ціни на соняшник та сою в Україні зростають слідом за ринками рослинних олій.

«Постійний дефіцит сої в КНР, а також ситуатівні ринкові тенденції сприяють розвитку поставок української сої до КНР. Однак, об'єми виробництва сої в Україні залишаються досить скромними, так як потребують культури та технологій для вирощування цієї нетрадиційної для нас культури, і відповідно й довгострокових вкладень. З іншого боку успішне вирощування сої сприятиме ефективному використанню земельних площ та підвищить дохідність агровиробників», — вважає він.

Експерт зауважив, що на 4 засіданні Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом КНР, що відбулось у грудні 2020, китайська сторона в черговий раз підтвердила свою зацікавленість щодо участі у процесі виробництва сої в Україні. Очевидно, що реалізація таких ініціатив потребує активної позиції учасників українського ринку.

«Виробництво сої розглядається як пріорітетний напрям розвитку проєктів для підготовки Дорожної карти проєктів в рамках реалізації Программи співпраці між Урядом України та Урядом КНР в рамках спільного будівництва «Економічного поясу Шовкового шляху» та «Морського торгового шляху ХХІ століття», що була підписана під час 4 засідання міжурядової комісії Україна-КНР», — додав він.