Експерт: Пізнє підживлення озимих призводить до втрати 30% урожайності

18 серпня 2021, 15:29 2703

Одним із результатів пізнього осіннього підживлення може бути провокація інтенсивного розвитку хвороб та втрата врожайності культури на рівні 15-30%.

Про це повідомив керівник відділу науково-технологічного забезпечення AgriLab Володимир Махота в рамках панельної дискусії під час Дня поля Digital Field.

«Необхідно восени вносити азот перед посівом озимини, оскільки він необхідний для формування належної вегетативної маси перед входом у зиму. Одним із результатів пізнього осіннього підживлення може бути провокація інтенсивного розвитку хвороб і втрата врожайності культури на рівні 15-30%. Плануючи 5 тонн у цьому випадку, ви можете не отримати від 0,75 т/га, що за цінами зерна поточного року становить близько $195», — підкреслив Володимир Махота.

За його рекомендаціями, навесні азотне підживлення необхідно провести до відновлення вегетації: це забезпечить належне кущення.

«Якщо ж ви почекали два чи більше тижнів після відновлення вегетації, поки можна заїхати технікою в поле, маєте 1,0-1,1 продуктивних стебла до збирання замість бажаних 1,2-1,4. В результаті ваші очікування будуть приблизно на 20% меншими, що за цінами поточного року вимірюється 240-260 доларами», — зазначає Володимир Махота. 

Він наголошує, що друге весняне азотне підживлення також потребує зважених рішень, оскільки якщо холодно і волого, дозу потрібно збільшувати, сухо та тепло — зменшувати. Коли немає достатньо вологи, дозу азоту варто зменшити та залишити невитраченими $40-45.