Експерт: На гектарі ванілі можна заробити до $60 млн

25 березня 2018, 11:55 15227

На ванілі можна заробити $6 тис. з метра, $60 млн/га, або 1,5 млрд грн/га.

Таку думку висловив економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

«Думаю, що це дуже консервативна оцінка», — додав він.

На сьогоднішній день ваніль — один з найдефіцитніших товарів у світі. Її вартість зростає постійно. Зараз ціни у світі сягають $500–600 за 1 кг. Враховуючи, що дерево цвіте постійно, можна розраховувати на врожайність не менше 10 кг з метра квадратного за рік, вважає експерт.

«Ваніль — це ліана, яка росте на інших деревах переважно у місцевості поблизу екватора. Якщо ця рослина і зустрічається в інших регіонах, то зазвичай не дає плодів. Причиною цього є екваторіальні бджоли (Melipone) — лише вони можуть запилювати цю рослину. Ще одна проблема — збирати ваніль у її природних місцях росту надзвичайно складно», — пояснив Ярмак.

Проте в Нідерландах почали вирощувати ваніль. Перші рослини давали плоди лише через чотири роки, але науковці Вагенінгена змогли організувати вирощування так, що врожай почали отримувати вже через два роки, додав він.

«До речі, в Нідерландах вже є Асоціація виробників ванілі! Чотири господарства. Вагенінген для них вивів схему вирощування ванілі в теплицях! Запилення тільки вручну і тільки щоденно. І це мегаприбутково», — резюмував Ярмак.