Експерт: Як в сезоні-2020 забезпечити сої оптимальні умови для росту та розвитку

21 квітня 2020, 10:40 2070

Соя — одна з найчутливіших до забур’яненості культур. Вона характеризується досить тривалим гербокритичним періодом — 45-50 діб, залежно від сортових особливостей та способу сівби, упродовж якого рослини не можуть повноцінно конкурувати з бур’янами за простір, світло, вологу та елементи живлення.

Щоб забезпечити цій культурі оптимальні умови для росту та розвитку, експерти UKRAVIT рекомендують висівати сою в чисте поле без значної потенційної забур’яненості та використовувати базові і страхові гербіциди — у протилежному випадку аграрій ризикує втратити від 30 до 80% потенційного майбутнього врожаю.   

«Розпочинається посів сої, а отже, саме час подбати про створення безконкурентного середовища для цієї культури, Тому в мінливому сезоні 2020 — я б рекомендував не нехтувати застосуванням ґрунтових гербіцидів: адже за їх використання створюються оптимальні умови для її проростання; крім того, на початкових етапах органогенезу рослини матимуть можливість у повному обсязі отримати всі необхідні їм ресурси», — відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

За його словами, для ефективного контролю найпоширеніших шкодочинних однорічних дводольних і деяких злакових видів бур’янів у посівах сої до або після сівби, але до появи сходів культури потрібно застосувати інноваційний спеціалізований гербіцид Селефіт Екстра (прометрин, 400 г/л + метрибузин, 100 г/л). Діючі речовини препарату поглинаються як проростками, так і кореневою системою бур’янів та листками й порушують в них процеси фотосинтезу у фотосистемі II, внаслідок чого сегетальна рослинність гине.

Гербіцид є оптимальним рішенням для захисту сої від бур’янів на початкових етапах росту та розвитку. Він ефективно контролює амброзію полинолисту, лободу (види), підмаренник чіпкий, гірчаки (види), щирицю (види), паслін чорний, хрестоцвіті та інші види і проявляє надзвичайно тривалий період захисної дії, залежно від погодних умов.