Аналітик: Запаси соняшнику — на високому рівні

22 березня 2017, 14:15 1497

Запаси сировини для виробництва одного з ключових експортних продуктів України — соняшникової олії — залишаються на високому рівні, незважаючи на зростання темпів переробки.

Про це на конференції повідомила аналітик Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Валерія Шаймухамєтова, інформує Рада з питань експорту продовольства (UFEB).

«Навіть враховуючи те, що темпи переробки насіння соняшника в Україні зросли на 17%, запаси сировини все одно лишаються на високому рівні», — сказала Валерія Шаймухамєтова, зазначивши, що станом на початок березня запаси соняшнику в Україні склали 5,4 млн т, а це на 46% більше, ніж на ту ж дату минулого року.

За словами аналітика, зростанню запасів сприяв рекордний валовий збір соняшнику минулого року — 14 млн т, який став можливим завдяки збільшенню посівних площ під соняшник в сезоні 2016/17 на 17%, сприятливим погодним умовам і достатній вологозабезпеченості ґрунту під час сівби олійної.

«Збираючи урожай, ніхто не забував про те, що переробні потужності в Україні оцінюються на рівні 18,5 млн т. Арифметика проста — все одно переробники конкурують за сировину. Це могла стати «гонка на виживання», однак, в лютому виявилося, що приводу для паніки немає», — підкреслила Валерія Шаймухамєтова.