Агроном: соя розчарувала аграріїв і втрачає позиції

18 лютого 2018, 11:45 7011

Посівна кампанія наближається, і господарства починають активно планувати площі під вирощування ярих культур. Одним із розчарувань минулого сезону для аграріїв стала соя, яка через збіг кліматичних умов та ринкових обставин не виправдала їхніх сподівань.

За словами агронома-консультанта групи компаній UA Group (ТД «Соєвий вік») Олександра Горбенка, нестабільні погодні умови 2017 року спровокували те, що наразі у деяких регіонах (здебільшого на Західній Україні) посіви сої подекуди й досі залишаються неприбраними.

«Зміни клімату цього року затягнули процес збирання ярих середніх та середньопізніх культур. Навіть ультраранню (75-85 днів вегетації) сою збирали наприкінці вересня — на початку жовтня, — констатує експерт. — У цих же регіонах аграрії віддають перевагу середнім сортам (100+ днів вегетації), тому зрозуміло, що збирання припало на листопад-грудень. Деякі господарства збирають сою зараз. Ще тиждень тому її вологість складала 15-16%, зараз же — 18% і більше. Останню — на заводі приймати не захотіли».

Внаслідок того, що 2017 рік став не дуже вдалим та не приніс прогнозованих прибутків, деякі аграрії замислилися, чи варто сіяти сою у цьому сезоні, чи краще зупинитись на нішевих або технічні культурах.

«Варто пам’ятати, що попит формує пропозицію. Відповідно, і ціна на товарну сою буде збільшуватися. За деякими прогнозами, вартість товарної сої буде на рівні 12-13 тис. гривень, як декілька років тому. До того ж конкуренція між зернотрейдерами за сою зросте і проблеми з продажем товару не виникне. У разі критичних умов, можливо, на другий план відійде і вміст протеїну, — розповів Олександр Горбенко. — До того ж далеко не всі отримали поганий урожай сої. Справа у роботі агрономів та підборі сортів. Дійсно, ранні сорти сої дали врожай в середньому 1,2 т. В той самий час середні сорти — 2-2,5 тонни.

Слід усвідомити, що клімат в Україні відчутно змінюється. В 2018 році варто чекати ранньої весни, яка супроводжуватиметься різкими перепадами температур (теплий день — холодна, із заморозками, ніч). Тому, звісно, потрібно максимально підготуватися і пристосуватися до усіх цих змін. Оскільки стабільності від погоди чекати не варто, особливу увагу треба звернути на сорти, стійкі до температурних перепадів».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua