Аграрії відмовляються від вирощування рису через дорогу електрику

04 березня 2019, 12:18 3058

Господарства Кілійського району Одеської області планують у цьому році максимально скоротити посіви рису через подорожчання електроенергії для зрошування полів у 4 рази.

Про це розповів начальник відділу агропромислового розвитку Кілійської РДА Григорій Козлов, пише «Сила громад»

Як зазначається, Кілійський район в Одеській області та Херсонська область — єдині в Україні виробники рису. На Одещині з 10 тис. га зрошувальних земель району 4,5 тис. га відведено під рис. 

«Технологія вирощування рису і зрошення в районі передбачає подачу і скидання води на рисові поля у величезних обсягах. У 2018 року господарства району за споживання електроенергії на зрошення оплатили 18,47 млн грн. В цьому році, при умовах, що склалися, витрати на електроенергію складуть вже 31,4 млн грн. Скасування багатотарифних розрахунків за електроенергію і збільшення її вартості для сільгоспвиробників призведе до того, що собівартість рису та інших сільськогосподарських культур на зрошенні буде значно вищою за ціну на ринку», — розповів Григорій Козлов.

За його словами, у Херсонській області в зв'язку з ситуацією, що склалася, вже на 30% скоротили площі вирощування рису.

Ситуація, яка склалася в сфері зрошення, змусила сільгоспвиробників Кілійського району відправити письмове звернення до Національної комісії держрегулювання в сфері енергетики, в якому вони попросили переглянути тарифи на електроенергію і залишити багатотарифні розрахунки за електроенергію для сільгоспвиробників, що займаються зрошуваним землеробством.

Листи направлені також голові Одеської обласної ради Анатолію Урбанському і голові Одеської обласної державної адміністрації Максиму Степанову з проханням передбачити в обласному бюджеті кошти на підтримку зрошуваного землеробства області, як це і передбачено Програмою розвитку агропромислового комплексу Одеської області.