У САП розповіли, чому закрили справу проти Миколи Гути

27 лютого 2019, 12:55 2858

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) закрила кримінальне провадження щодо звинувачення колишнього керівника агрохолдингу «Мрія» Миколи Гути в шахрайстві, у зв«язку з тим, що у його діях не виявлено кримінального правопорушення.

Про це йдеться у повідомленні САП, пише «Економічна правда».

У відомстві зазначили, що під час розслідування не було встановлено, що Микола Гута мав умисел заволодіти майном кредиторів, не встановлено, що фінансова звітність була підроблена — об»єктивних даних щодо розбіжностей між складеною фінансовою звітністю та дійсним фінансовим станом агрохолдингу не здобуто.

У САП також зазначили, що аудит «Мрії», який проводила міжнародна компанія Ernst andYoung, проведений належним чином.

«Можливість того, що кредитори були введені Гутою М.І. в оману спростовується також тим, що борговим зобов«язанням холдингу міжнародними рейтинговими агентствами присвоювалися низькі рейтинги «В» та «В-», — відповіли в САП.

Досудове розслідування інших епізодів діяльності службових осіб підприємств, що входили до складу агрохолдингу, у тому числі тих, які розташовані на території Тернопільської області, триває.

Як пише видання, екстрадиція підприємця відбувалася за статтею 190 Кримінального кодексу України у справі про шахрайство, яку вела Національна поліція. Коли особу екстрадують за однією статтею, їй не можна вручати іншу підозру.

Зараз САП розслідує діяльність бізнесмена за 191 та 364 статтями.


Для довідки: 5 листопада колишній голова ради директорів і співвласник агрохолдингу «Мрія» Микола Гута був екстрадований з Швецарії. В Україні його підозрюють у заволодінні шахрайським шляхом грошей восьми іноземних інвестиційних фондів на загальну суму понад $100 млн.

7 листопада суд відпустив Миколу Гуту під поручительство, навіть не призначивши застави.

В середині лютого НАБУ повідомило, що справу проти Миколи Гути закрито.

«Мрія» — вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, заснований в 1992 році Іваном Гутою. Земельний банк холдингу становить 165 тис. га. Потужності елеваторів і зерносховищ — 380 тис. тонн.

У серпні 2014 «Мрія» повідомила про прострочену виплату близько $9 млн процентного доходу і близько $120 млн в рахунок погашення боргу за її зобов'язаннями. Сукупна заборгованість перед усіма фінансовими кредиторами з урахуванням гарантій, наданих пов'язаним з сім'єю Гут компаніям, на момент оголошення дефолту агрохолдингу становила близько $1,3 млрд.

На початку лютого 2015 року операційний контроль над агрохолдингом перейшов до кредиторів, які обрали нове керівництво, а у вересні 2016 року комітети кредиторів і бондхолдеров агрохолдингу погодили умови реструктуризації боргового портфеля компанії, який становив $1,1 млрд. Боргова операція завершилася в серпні 2018 року, за її підсумками загальна боргове навантаження «Мрії» знизилася з $1,1 млрд до $309,5 млн, з яких $49,3 млн — реструктуризований забезпечений борг, $208,1 млн — реструктуризований незабезпечений борг (єврооблігації), $46 млн — робочий капітал і $6,1 млн — нові лізингові програми на закупівлю обладнання.

Salic UK Limited, акціонером якої є Державний інвестиційний фонд Саудівської Аравії, в листопаді 2018 року купила «Мрію». Після завершення угоди «Мрія» продовжить операційну діяльність в Україні разом з дочірньою компанією Salic UK — CFG. CFG працює в Україні з 2006 року, обробляє 45 тис. Га у Львівській та Тернопільській областях.