В ДПЗКУ введена заборона на роботу з офшорами

22 вересня 2017, 09:46 2533

Керівництво «Державної продовольчо-зернової корпорації України» спеціальним наказом ввело повну заборону на торговельні операції з офшорними компаніями.

Про це повідомив в.о. голови правління ПАТ «ДПЗКУ» Дмитро Гавриш, говориться у повідомленні компанії.

Як зазначається, таке рішення прийнято з метою мінімізації ризиків фінансових втрат під час проведення операцій з продажу зерна та продукції переробки на зовнішні ринки.

«З 2015 року торгівля з офшорними компаніями не велась. Проте, відповідно до внутрішнього положення про договірну роботу, ведення торгівлі з контрагентами, зареєстрованими у офшорній зоні, залишалось можливим, за умови перевірки кінцевого бенефіціару або отримання листа-гарантії від материнської компанії. Аби нівелювати будь-які ризики фінансових втрат через операції з офшорами, було прийнято рішення щодо абсолютної заборони на укладання контрактів з такими контрагентами», — зазначив очільник корпорації.

Крім того, за його словами, відтепер у ДПЗКУ заборонено відвантажувати зернові або продукцію переробки без отримання за них попередньої оплати у повному обсязі. Також наказом введено персональну відповідальність трейдерів корпорації, які ініціюють укладання зовнішньоекономічних контрактів, за результати їх подальшої реалізації.

«Час колективної безвідповідальності пройшов. Ми налаштовані на абсолютно прозору та ефективну діяльність корпорації, тому маємо мінімізувати будь-які ризики виникнення сумнівної дебіторської заборгованості, тим більше за зовнішньоекономічними операціями», — підкреслив Дмитро Гавриш. 


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік.