UkrLandFarming добрав землі

16 серпня 2018, 09:55 2364

На полях кластеру «Полісся», який входить до ГК UkrLandFarming, продовжується висів озимого ріпаку. Вже посіяно половину із запланованих площ — 5 тис. га. Робота проходить цілодобово і позмінно, адже це великий комплекс робіт і потрібно все зробити в оптимальні терміни.

Про це розповів директор кластеру «Полісся» Володимир Левківський. 

«У роботі знаходяться три сівалки. Контроль за процесами налагоджено, трактор рухається автоматизовано, програмою задана норма висіву та добрив, а завдання тракториста — уникати перешкод і розвертати техніку», — зазначає Володимир Левківський.

За його словами, в кластері «Полісся» вирощують 4 культури — озимий ріпак, пшеницю, кукурудзу, соняшник, невеликі площі займає жито. Частину полів пускають під пар.

«Для посіву ріпаку ми намагаємося заводити площу під пар, що дає можливість раніше посіяти культуру, в більш оптимальні строки, і за рахунок цього рівнем урожайності потім компенсуємо витрати, які несемо в процесі догляду за такими землями», — уточнює Володимир Левківський і додає, що випробовували на Поліссі багато культур. Так, за 7 років останні три — сіяли льон олійний, при цьому відводили під нього більше 1 тис. га, ярий ріпак та інші. Але попит, цінова політика й питання доробки зорієнтували агровиробництво саме на ці культури.

«Загалом маємо в кластері «Полісся» 48 тис. га, з яких під озимі виділено 30%, під соняшник — 15%, під кукурудзу — 30%, під пар відведено 10%, питому вагу займають кормові культури. Адже утримуємо 6 тис. голів ВРХ, які потрібно нагодувати, заготовити силос та сінаж, а також нам необхідні площі для випасу», — зазначає Володимир Левківський.

Він розповідає, що UkrLandFarming на Поліссі почав орендувати і вводити в обіг землі, які вже 20 років не були у використанні. Наразі в процесі переходу знаходиться 4 тис. га. Це доволі довга процедура, яка займає до трьох сезонів.


Для довідки: Група компаній UkrLandFarming налічує 11 територіальних кластерів із землеробства у 22 областях України. Ukrlandfarming входить у лідери аграрного ринку України за обсягом земельного банку. Загальна площа земельного банку — 570 тис. га.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua