Виробник: через заморозки урожай зернових буде слабшим

30 травня 2017, 08:00 2780

Через пізньовесняні заморозки та практично відсутність опадів у квітні-травні цьогорічні врожаї будуть суттєво слабшими порівняно з минулим роком.

Про це розповів директор з аграрного виробництва LNZ Grouр Роман Франчук, повідомляє прес-служба компанії.

За його словами, катастрофічна ситуація цього року склалася на плодово-ягідному ринку. Через аномальну погоду на початку травня обмерзло 90% цвіту полуниці, 80% — черешні.

«N. B.!» Травневі морози позбавили Україну третини врожаю ягід і фруктів (інфографіка)

На зерновому ж ринку ситуація значно краща. Втім, врожай буде слабшим, ніж минулоріч.

«Гібридне зерно від морозів фактично не постраждало, оскільки його висівають пізніше. Та й взагалі — це глобальна гра, завжди є перехідні залишки, поставки насіння з Європи, Америки. Я не думаю, що мороз може суттєво вплинути на гібридне насіння», — говорить він.

З товарним зерном, як зазначає спеціаліст, ситуація інша.

«Так, врожай буде меншим, але він буде. Пізніше посіяні культури взагалі не постраждали, дещо постраждали ранні. Наприклад, мороз майже не зачепив соняшник, більше постраждали пшениця і кукурудза. Ці культури, звичайно, не пропали повністю, але підмерзли (десь більше, десь менше). Недобір врожаю буде, але це не критично», — розповів Роман Франчук.

Він наголосив, що потрібно розрізняти два фактори: підмерзання (коли рослина змерзла, почорніла і впала) і прихолодання (коли рослина пожовтіла, залишилася живою, але отримала сильний стрес, з якого вона ще певний час виходитиме і не буде рости).

«За  час заморозків ми спостерігали і підмерзання, і прихолодання. Наприклад, у нашому господарстві у Шполянському кластері у двох місцях були випадки примерзання, натомість прихолодання культур було глобальне. Якщо дивитися на лівий берег — у Золотоноші примерзання було невелике, трохи більше було у Бурімці (Чорнобаївського району), у Новоселицькому (Оржицького району Полтавської області) — сильне. На Сумському ж кластері примерзання взагалі не було, ми спостерігали лише прихолодання культур», — зауважив директор з аграрного виробництва LNZ Grouр.

Також, за його словами, цього року не лише заморозки створили проблем аграріям. Відсутність опадів та прохолодна температура повітря наприкінці весни спричинили затримку періоду вегетації у рослин. Проте уповільнення росту ще зможе знівелюватись упродовж року.

Для цього спеціалісти LNZ Group радять використовувати кислоти. Це допоможе збільшити концентрацію соку в рослині, вона буде менш водянистою.

«Такі заходи слід проводити за 24 години до настання заморозків. Якщо ж убезпечити рослину до похолодання не вдалося, то допомогти їй швидше реабілітуватися можна і постфактум.  Наприклад, ми вводимо препарати, які виводять рослину зі стану стресу. Це різноманітні гумати та амінокислоти», — розповів Роман Франчук.


Для довідки: LNZ Group — сучасна диверсифікована агропромислова компанія, що об'єднує 33 агрофірми в Черкаській та Сумській областях. Орендує 60 тис. га землі і забезпечує роботою 3 тис. працівників в сезон. LNZ Group входить до десятки компаній, що найбільш динамічно розвиваються в секторі насінництва.