Керівник Укрспирту назвав мінімум, за який дозволять продати підприємство

19 грудня 2019, 13:02 2177

Уряд планує отримати від приватизації держкомпанії «Укрспирт» не менше 2-2,5 млрд грн.

Про це розповів в.о. директора «Укрспирту» Сергій Блескун в інтерв'ю «Главкому».

Він зазначив, що раніше озвучувалсь цифри у 6-7 млрд, однак важливіше вивести виробництво з тіні, адже держава щороку втрачає від цього 8-10 млрд грн.

«Тому для України важливо продати за стільки, за скільки вийде. Звичайно, треба намагатись зробити це за максимальну суму. Але наразі, думаю, що 2-2,5 млрд — це та цифра, нижче якої ми не опустимося», — підкреслив Блескун.

Він також висловив впевненість, що інвестори зацікавляться активами «Укрспирта», недивлячись на те, що їх вартість становить лише 900 млн.

«Цінність деяких заводів й справді лише у тому, що там є будівля, якісь запаси. Але є й підприємства, які перспективні саме як бізнес, вони мають майданчики, виробляють спирт», — додав Блескун.

Крім того, він висловив думку, що бізнесу, який хоче розвиватися та заробляти, буде вигідно купити ці заводи.

«Йдеться й про алкогольні компанії, і про зернотрейдерів, і про західні компанії — польські, австрійські. Ви ж не забувайте, що у нас є можливість стати серйозними виробниками біоетанолу. Я знаю, що зараз готується законопроєкт, який зробить цікавим для багатьох інвесторів придбання заводів «Укрспирту» саме для виробництва пального», — додав Блескун, зазначивши, що не менше, ніж 20 спиртзаводів придбають тільки для виробництва біоетанолу у разі прийняття цього закону.

Також він вважає, що багато заводі будуть перепрофільовані.

«Вони будуть цінні не як спиртзаводи, а як майданчики для іншого бізнесу — наприклад, для елеватора. Адже в них вже є вся необхідна інфраструктура — підведено газ, електрику, залізничні колії. Повірте, це — чудовий стартап. І саме демонополізація спиртової галузі дасть поштовх для розвитку нового підприємництва», — додав Блескун.


Для довідки: 14 грудня 2019 р. вступив в силу закон про демонополізацію спиртової галузі, дія якого розпочнеться 1 липня 2020 р.