На Вінниччині побудують найпотужніший завод з переробки кукурудзи

16 квітня 2019, 16:56 3085

Інвестиційний проект з будівництва заводу «Дакса Бунге Україна» розгортається в с.Демківці Вінницької області.

Про це йдеться у повідомленні Вінницької облдержадміністрації.

«Півроку тривали перемовини, узгодження, погодження. Сьогодні — черговий крок: остаточне прийняття рішення і початок будівництва», — заявив голова ОДА Валерій Коровій.

До кінця поточного року зведуть елеватор, до кінця наступного — повністю все підприємство.

За словами директора зі зв'язків з органами влади «Бунге Україна» Олега Бігдана, вартість спільного проекту американської «Бунге» та іспанської «Дакса» становить $14 млн. 

У свою чергу, генеральний директор «Бунге Україна» Дмитро Горшунов підкреслив, що в селищі Демківці Тростянецького району буде збудовано перший завод такої потужності в Україні. На заводі планують встановити сучасну лінію італійського виробництва, насамперед — до кінця 2019 року планують спорудити логістичний комплекс, який вже  цієї осені діятиме як елеватор. До осіннього сезону 2020 року, тобто до нового урожаю, інвестори планують повністю завершити будівництво виробничого комплексу потужністю 300 т переробки кукурудзи на день (100 тис. т на рік).

Дмитро Горшунов зазначив, що для переробки  потрібно зерно кукурудзи твердих сортів, які вирощують сільгоспвиробники Вінниччини. Для переробки також планують закупляти сировину і з інших регіонів  України. 80% готової продукції будуть експортувати по всьому світу, 20% піде на внутрішній ринок. Висівки, продукти для пивного виробництва та сировина для виготовлення сухих сніданків будуть реалізовуватись в Україні.


Для довідки: До складу «Дакс Бунге Україна» з акціонерним капіталом увійшли дві компанії. Зокрема, група компаній «Дакса» (Dacsa Maiserial Espanolas, S.A.) — провідний європейський переробник кукурудзи і рису, який переробляє близько 800 тис. т продукції на 6 заводах. Основний офіс компанії розташований в м.Валенсія (Іспанія). Компанія «Бунге» (Bunge, Ltd) — один з провідних переробників та експортерів сільськогосподарської продукції в світі. В Україні — один з найбільших експортерів соняшникової олії і зернових.